Wcześnie rano o 7:25 pobudka, nie chce mi się. Dzisiaj wyprawa na mur. Legenda głosi że jesli będąc w chinach nie zobaczy się muru to nie jest sie prawdziwym mężczyzną lub prawdziwą kobietą.
Polecam wycieczkę "Secret Wall " z hostelu Leo którą wykupiłem. Cena wycieczki 260Y, wliczony transport, wstęp i lunch. Barzo turystyczne części muru są całkowicie zasłonięte przez tysiące turystów i sprzedawców, np Badaling. Wyprawa secret wall jedzie na częśc muru wogule nie odwiedzaną przez turystów więc oczekiwania wyskoie.
Dojechaliśmy i naprawdę nikogo nie było tylko nasza 6 osobowa grupa i mur :) .Pogoda dopisywała. Ogolnie przeszliśmy 3km odcinek gdzie znajdowało się 6 wież strażniczych. Od wieży 1 do 4 bardzo stromo pod górę, musiałem odpoczywać w kilku miejscach. Od 4 do 5 plaski odcinek i 5 do 6 znowu pod gorę. Tylko odcinek od wieży 1 do 4 był remontowany daleszy kawałek był bardzo zniszczony i nawet porośnięty trawą ale bardzo autentyczny. Nogi bolą na maxa :)
Nastepnie lunch w jakiejś restauracyjce. Powrót busikiem trwal chyba 4 godziny ponieważ korki w Pekinie są tragiczne.
Wieczorem spotkanie w Hellens